PER VOCACIO, PER SERVEI PER OFICI
El dia 12 de juliol se celebra el dia de l’assistència jurídica gratuïta i el torn d’ofici coincidint amb l’aprovació, en 1996, de la Llei d’Assistència Jurídica Gratuïta, primera norma que regula aquest dret reconegut en l’article 119 de la Constitució Espanyola, en l’article 6.3.c) del Conveni Europeu de Drets Humans i en l’article 47 de la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, normes totes elles dictades per a garantir l’efectivitat de l’accés a la justícia de tota la ciutadania.
Malgrat ser no sols un dret constitucional sinó també reconegut per les lleis internacionals, moltes vegades ni la societat espanyola ni la pròpia Administració han valorat de manera adequada la importància d’aquesta assistència jurídica gratuïta, que garanteix la tutela judicial efectiva de la ciutadania davant els jutges i tribunals i sense la qual no hi hauria ni Estat de Dret ni Estat social.
Fins a tal punt no es valora que no sols la Llei d’Assistència Jurídica Gratuïta de 1996 ha quedat molt sobrepassada, sinó que els problemes en el funcionament del sistema d’Assistència Jurídica Gratuïta es van engrandint conforme s’aproven noves lleis que limiten el dret de defensa en eludir la designació obligatòria d’un advocat o advocada quan s’afecta drets de persones sense recursos. Eliminar la defensa jurídica obligatòria no ha sigut ni serà mai la manera de garantir que els qui es troben en situacions de vulnerabilitat compten amb la millor ajuda possible.
Cal no oblidar que quasi un milió de persones van demanar assistència jurídica gratuïta l’any passat i de ben segur un altre milió el farà en aquest 2022.
Per eixes raons, cada any, el 12 de juliol, el Col·legi de l’Advocacia de Sueca i tota l’Advocacia Espanyola celebra el Dia de la Justícia Gratuïta i del Torn d’Ofici, per a defensar i divulgar la labor realitzada per les advocades i advocats del torn d’ofici, 24 hores al dia, 365 dies a l’any, una labor que constitueix un dels pilars de la igualtat de tota la ciutadania per ser un servei fonamental que garanteix l’accés a la justícia a tothom, en permetre que els qui manquen de recursos econòmics suficients tinguen accés a la defensa gratuïta dels seus drets davant els Tribunals.
I aquest Col·legi el celebra especialment perquè ens enorgullim del treball de les nostres col·legiades i col·legiats adscrits a aquest servei, perquè tenim clara la funció social de l’advocacia i, com a Col·legi, en el treball que ens correspon de regular i organitzar aquest servei en el nostre partit judicial, intentem, com a senyal d’identitat pròpia, que les companyes i companys que formen part del nostre torn d’ofici presten un servei exemplar i treballen amb qualitat i rigor.
Per això exigim de les persones inscrites en els diferents torns una sòlida formació jurídica, formació que al seu torn i des de la pandèmia el Col·legi, juntament amb la resta de Col·legis de la Comunitat i a través del Consell Autonòmic, ofereix i proporciona a través de nombrosos cursos en línia gratuïts gràcies a la subvenció de la Conselleria de Justícia.
Exigim així mateix de les persones inscrites en els torns una assistència pròxima, ràpida i accessible al justiciable, i per això creem un torn específic de detingut per violència de gènere, donat l’enorme treball que mou aquesta xacra en el nostre partit judicial i perquè el torn d’assistència al detingut ordinari no es col·lapsara o demorara innecessàriament.
I tot això ho exigim perquè tenim clar que per damunt de qualsevol altra finalitat o interés als qui formen part del torn d’ofici ha de moure’ls la defensa dels drets i llibertats dels ciutadans més desfavorits, com a manifestació evident d’aqueixa funció social i vocació de servei públic que té l’advocacia.
Tan clara tenim aqueixa funció que tenim el nostre propi arbre del torn d’ofici, eixe ficus que presideix la plaça en la qual se situen els Jutjats i des de la qual sempre llegim el manifest, aqueix arbre que és testimoni mut i silenciós de qui demana justícia, de qui espera justícia, aqueix arbre de l’ombra del qual pot gaudir tothom, com tothom pot gaudir del torn d’ofici, un servei que ens permet donar compliment al mandat constitucional que tots els ciutadans som iguals davant la llei, que tothom té dret a defensa, dret a assistència. Perquè l’advocacia del torn és advocacia al servei de la ciutadania.
Este Col·legi es congratula del seu torn d’ofici, un torn que durant la pandèmia també va ser ací, de forma menys visible que altres col·lectius considerats decisius, però que va resultar imprescindible i necessari per a garantir el dret fonamental a la defensa, a la justícia, per a mantindre en funcionament aquelles activitats que no podien detindre’s ni un sol minut per afectar els drets i necessitats fonamentals de les persones.
Perquè el vostre dret, el de tota la ciutadania és el nostre ofici. Perque com diu a les nostrs samarretes, els advocats i advocades del torn d’ofici de Sueca ho som per vocació, per servei, per ofici. Hem sigut, som i serem compromís a sostindre i millorar el sistema. Hem sigut, som i serem, garantia per a universalitzar la tutela judicial efectiva. Hem sigut, som i serem vocació per a garantir l’assistència 365 dies a l’any, 24 hores al dia. Hem sigut, som i serem servei per a garantir la igualtat en l’accés a la Justícia per a tots els ciutadans, amb independència de la seua capacitat econòmica o classe social. Hem sigut, som i serem del torn, perquè és el nostre ofici i estem orgullosos d’això.
I, per a concloure, com diu la nostra Presidenta, les advocades i advocats del torn d’ofici posem una part del nostre temps, el nostre coneixement i les nostres ganes “perquè l’exercici de la tutela judicial efectiva siga una realitat plena, mantenint al nostre país entre els vertaders estats democràtics en els quals el dret de defensa és un dels principals pilars del seu sistema de llibertats”.
12 DE JULIO, DÍA DE LA ASISTENCIA JURÍDICA GRATUITA Y DEL TURNO DE OFICIO
POR VOCACIÓN, POR SERVICIO, POR OFICIO
El día 12 de julio se celebra el día de la asistencia jurídica gratuita y el turno de oficio coincidiendo con la aprobación, en 1996, de la Ley de Asistencia Jurídica Gratuita, primera norma que regula este derecho reconocido en el artículo 119 de la Constitución Española, en el artículo 6.3.c) del Convenio Europeo de Derechos Humanos y en el artículo 47 de la Carta de los Derechos Fundamentales de la Unión Europea, normas todas ellas dictadas para garantizar la efectividad del acceso a la justicia de toda la ciudadanía.
Pese a ser no solo un derecho constitucional sino también reconocido por las leyes internacionales, muchas veces ni la sociedad española ni la propia Administración han valorado de modo adecuado la importancia de esta asistencia jurídica gratuita, que garantiza la tutela judicial efectiva de la ciudadanía ante los jueces y tribunales y sin la que no habría ni Estado de Derecho ni Estado social.
Hasta tal punto no se valora que no solo la Ley de Asistencia Jurídica Gratuita de 1996 ha quedado muy sobrepasada, sino que los problemas en el funcionamiento del sistema de Asistencia Jurídica Gratuita se van agrandando conforme se aprueban nuevas leyes que limitan el derecho de defensa al eludir la designación obligatoria de un abogado u abogada cuando se afecta a derechos de personas sin recursos. Eliminar la defensa jurídica obligatoria no ha sido ni será nunca la forma de garantizar que quienes se encuentran en situaciones de vulnerabilidad cuentan con la mejor ayuda posible.
No hay que olvidar que casi un millón de personas pidieron asistencia jurídica gratuita el año pasado y a buen seguro otro millón lo hará en este 2022.
Y por eso, cada año, el 12 de julio, el Colegio de la Abogacía de Sueca y toda la Abogacía Española celebra el Día de la Justicia Gratuita y del Turno de Oficio, para defender y divulgar la labor realizada por las abogadas y abogados del turno de oficio, 24 horas al día, 365 días al año, una labor que constituye uno de los pilares de la igualdad de toda la ciudadanía por ser un servicio fundamental que garantiza el acceso a la justicia a todo el mundo, al permitir que quienes carecen de recursos económicos suficientes tengan acceso a la defensa gratuita de sus derechos ante los Tribunales.
Este Colegio lo celebra especialmente porque nos enorgullecemos del trabajo de nuestras colegiadas y colegiados adscritos a este servicio, porque tenemos clara la función social de la abogacía y, como Colegio, en el trabajo que nos corresponde de regular y organizar este servicio en nuestro partido judicial, intentamos, como seña de identidad propia, que las compañeras y compañeros que forman parte de nuestro turno de oficio presten un servicio ejemplar y trabajen con calidad y rigor.
Por ello exigimos de las personas inscritas en los distintos turnos una sólida formación jurídica, formación que a su vez y desde la pandemia el Colegio, junto con el resto de Colegios de la Comunidad y a través del Consejo Autonómico, ofrece y proporciona a través de numerosos cursos on line gratuitos gracias a la subvención de la Consellería de Justicia.
Exigimos así mismo de las personas inscritas en los turnos una asistencia cercana, rápida y accesible al justiciable, y por eso creamos un turno específico de detenido por violencia de género, dado el enorme trabajo que mueve esta lacra en nuestro partido judicial y para que el turno de asistencia al detenido ordinario no se colapsara o demorara innecesariamente.
Y toto ello lo exigimos porque tenemos claro que por encima de cualquier otra finalidad o interés a quienes forman parte del turno de oficio ha de moverles la defensa de los derechos y libertades de los ciudadanos más desfavorecidos, como manifestación evidente de esa función social y vocación de servicio público que tiene la abogacía.
Tan clara tenemos esa función que tenemos nuestro propio árbol del turno de oficio, ese ficus que preside la plaza en la que se ubican los Juzgados y desde la que siempre leemos el manifiesto, ese árbol que es testigo mudo y silencioso de quien pide justicia, de quien espera justicia, ese árbol de cuya sombra puede disfrutar todo el mundo, como todo el mundo puede disfrutar del turno de oficio, un servicio que nos permite dar cumplimiento al mandato constitucional de que todos los ciudadanos somos iguales ante la ley, que todo el mundo tiene derecho a defensa, derecho a asistencia. Porque la abogacía del turno es abogacía al servicio de la ciudadanía.
Este Colegio se congratula de su turno de oficio, un turno que durante la pandemia también estuvo ahí, de forma menos visible que otros colectivos considerados decisivos, pero que resultó imprescindible y necesario para garantizar el derecho fundamental a la defensa, a la justicia, para mantener en funcionamiento aquellas actividades que no podían detenerse ni un solo minuto por afectar a los derechos y necesidades fundamentales de las personas.
Porque vuestro derecho, el de toda la ciudadanía es nuestro oficio. Los abogados y abogadas del turno de oficio de Sueca lo somos por vocación, por servicio, por oficio. Hemos sido, somos y seremos compromiso en sostener, garantizar y mejorar el sistema. Hemos sido, somos y seremos, garantía para universalizar la tutela judicial efectiva. Hemos sido, somos y seremos vocación para garantizar la asistencia 365 días al año, 24 horas al día. Hemos sido, somos y seremos servicio para garantizar la igualdad en el acceso a la Justicia para todos los ciudadanos, con independencia de su capacidad económica o clase social. Hemos sido, somos y seremos del turno, porque es nuestro oficio y estamos orgullosos de ello.
Y, como dice nuestra Presidenta, las abogadas y abogados del turno de oficio podremos una parte de nuestro tiempo, nuestro conocimiento y nuestras ganas “para que el ejercicio de la tutela judicial efectiva sea una realidad plena, manteniendo a nuestro país entre los verdaderos estados democráticos en los que el derecho de defensa es uno de los principales pilares de su sistema de libertades”.