Amb motiu del Dia Internacional d’Eliminació de Violència Contra la Dona, el Col.legi de l’Advocacia de Sueca, manifesta el més absolut rebuig i condemna davant qualsevol tipus de violència exercida sobre les dones i fills i filles menors de naturalesa física, sexual, psicològica o econòmica, incloses les amenaces de realitzar aquests actes, la coacció o la privació arbitrària de llibertat, en la vida pública o privada.
Som conscients que la violència de gènere continua sent una realitat que no podem permetre, tolerar ni amagar, que els homes continuen assassinant dones, maltractant-les, vexant-les, atemorint-les i negant-los una existència lliure, autònoma, plena i feliç com tot ésser humà mereix.
38 dones assassinades per les seues parelles o exparelles l’any 2022 i 1171 des de l’any 2003 són xifres inassumibles en una societat democràtica.
La Constitució Espanyola garanteix en el seu article 14 la igualtat de gènere i és un dret fonamental consagrat pels principals tractats internacionals de drets humans: des de la Declaració Universal de Drets Humans fins a la Convenció sobre l’Eliminació de totes les Formes de Discriminació contra la Dona i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides (Agenda 2030) i que al nostre país es desenvolupa entre altres normes, en la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes i la Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere i més recentment en la Llei orgànica 10/2022 de garantia integral de la llibertat sexual.
La violència de gènere és la major expressió de la desigualtat i de discriminació de les dones, tal com ha vingut assenyalant el Tribunal Europeu de Drets Humans.
L’Advocacia suecana i de tot el territorio del estat renova el seu demostrat compromís de col·laboració i impuls d’estratègies encaminades a l’eliminació d’aquesta xacra social i coadjuvem a garantir els drets de les dones, la igualtat real, la protecció de les víctimes, dels seus fills i filles i del seu entorn.
Més de 20.000 advocats i advocades dels 83 col·legis de l’Advocacia d’Espanya, amb una formació especialitzada i continuada, assisteixen cada dia a les dones víctimes de violència de gènere i violència sexual.
Els últims canvis legislatius reforcen la reivindicació de l’Advocacia Espanyola que ve insistint en la necessitat d’adequar la legislació i acollir definitivament els avanços que en aquesta materia conté el Conveni d’Istanbul, i així com un desenvolupament ple del Pacte d’Estat contra la violència de gènere, i de manera especial, establint-se el caràcter preceptiu de l’assistència lletrada amb carácter previ a la interposició de la denúncia.
Les dones víctimes de violència de gènere han d’enfortir la confiança i saber que compten amb una advocacia compromesa i formada per a obtindre la millor resposta judicial per part dels Jutjats i Tribunals.
La violència de gènere és un problema que afecta la societat en la seua integritat, i requereix solucions transversals per a la consecució d’una societat igualitària i lliure de violència de gènere.
Perque per a combatre aquesta xacra, no no més hem de comptar amb lleis que garantisquen la igualtat. Igual d’importants son factors com la coeducació, el feminisme, la perspectiva de gènere en totes les institucions, el compromís cívic i igualitari de la ciutadania, el paper dels mitjans de comunicación, i una educació en valors d’igualtat i respecte, com la millor de les eines per a anar acorralant eixa realitat.
Per aixó, hui, unim la nostra veu a totes les que s’alcen contra una forma de violència absolutament incomprensible en una societat democràtica i igualitària.
El compromís de l’advocacia i d’aquest Col·legi és indestructible, i mentre arribe el dia, en el qual puguem dir que ha desaparegut de la societat la violència contra les dones, des del Col·legi de l’Advocacía de Sueca continuem treballant, continuem formant i continuem dient PROU!.