Es tracta d’un guardó que s’atorga per a reconéixer a les institucions, associacions i persones que destaquen per la seua lluita contra la violència de gènere en la seua vida personal o professional, aportant actituds positives i recursos per a l’eliminació de la violència contra les dones i la de les quals entrega s’efectuarà el pròxim 23 de novembre.
JOSE LUIS MENDOZA GASTEARENA forma part de la promoció 52 de la Carrera Judicial. Exercix les seues funcions jurisdiccionals en el Jutjat número 4 de Sueca (València) des de l’any 2002. A partir del 29 de juny de 2005 va assumir les competències exclusives de violència de gènere. En esta última comesa, ha establit mecanismes d’organització i coordinació amb els cossos i forces de seguretat de tot el partit judicial – Policia Local i Guàrdia Civil- per als seguiments de les mesures d’allunyament. Així mateix ha promogut la creació d’un grup -Treballant per la igualtat- integrat pels regidors dels catorze municipis del partit judicial amb competències en Servicis Socials per a donar major eficàcia als mecanismes assistencials de les víctimes de maltractaments. També participa activament en la labor de conscienciació dels adolescents, per mitjà de xarrades i taules redones en els diversos instituts i col·legis del Partit Judicial.
Des del Col·legi d’Advocats podem dir que els lletrats que exercim en Sueca i coneixem el Magistrat sabem de la seua dedicació a la causa de la igualtat, que amb escassos mitjans materials i humans, es desviu per fer un poc més suportable el dolor de les víctimes de violència de gènere, perquè en tot el dolorós procés s’assenten còmodes, abrigades, protegides i, abans que res, segures, per ajudar a fer que les dones es valoren com a dones i que diguen basta ja a situacions de domini masclista. Per este motiu se li va proposar com a candidat als premis Drets Humans de l’Advocacia, enguany dedicats a la igualtat.
Com indicàvem en eixa candidatura i ara reiterem, sol ser el propi Magistrat el que moltes vegades flama personalment al Lletrat de guàrdia abans de les 9 del matí per a indicar-li que té una víctima esmentada a fi de poder començar com més prompte millor i posar en marxa tot l’engranatge. No hi ha una sala de víctimes però el Magistrat té clares les prioritats i utilitza la sala multiusos en què celebra juís com a sala de víctimes. Les declaracions es prenen en el despatx del Jutge, la víctima és tractada amb una atenció exquisida, no se’ls dóna presses, es deixa que ploren, que es prenguen el seu temps. Mentres una víctima declara no hi ha res més important i això ho percep la pròpia víctima.
José Luis Mendoza és un clar exemple de la lluita per la igualtat, pels drets d’eixa gran quantitat de dones anònimes, maltractades, una lluita diària i no per invisible no menys necessària. És la lluita que arriba i se sent al marge dels mitjans, de les xarxes socials o de la televisió, l’efectiva. El somriure, els ulls d’esperança i les gràcies al final d’eixe llarg dia són les recompenses que es reben per un treball que no pareix tal, sinó una participació voluntària i compromesa en una causa, la de la igualtat des de la lluita contra l’alifac que és la violència de gènere.
Que ara eixe treball siga reconegut i es visibilice i faça públic a través del premi atorgat per la Diputació de València és quelcom merescut.
Per això, des del Col·legi d’Advocats de Sueca únicament podem dir-te, ENHORABONA JOSE LUIS.
EL COLEGIO DE ABOGADOS DE SUECA FELICITA AL MAGISTRADO JOSE LUIS MENDOZA GASTOERENA, TITULAR DEL JUZGADO DE PRIMERA INSTANCIA E INSTRUCCION NUMERO CUATRO DE SUECA Y VIOLENCIA SOBRE LA MUJER POR EL PREMIO CELIA AMOROS QUE LE HA SIDO CONCEDIDO POR LA DIPUTACION DE VALENCIA.
Se trata de un galardón que se otorga para reconocer a las instituciones, asociaciones y personas que destacan por su lucha contra la violencia de género en su vida personal o profesional, aportando actitudes positivas y recursos para la eliminación de la violencia contra las mujeres y cuya entrega se efectuará el próximo 23 de noviembre.
JOSE LUIS MENDOZA GASTEARENA forma parte de la promoción 52 de la Carrera Judicial. Ejerce sus funciones jurisdiccionales en el Juzgado número 4 de Sueca (Valencia) desde el año 2002. A partir del 29 de junio de 2005 asumió las competencias exclusivas de violencia de género. En este último cometido, ha establecido mecanismos de organización y coordinación con los cuerpos y fuerzas de seguridad de todo el partido judicial – Policía Local y Guardia Civil- para los seguimientos de las medidas de alejamiento. Asimismo ha promovido la creación de un grupo -Treballant per la igualtat- integrado por los concejales de los catorce municipios del partido judicial con competencias en Servicios Sociales para dar mayor eficacia a los mecanismos asistenciales de las víctimas de malos tratos. También participa activamente en la labor de concienciación de los adolescentes, mediante charlas y mesas redondas en los diversos institutos y colegios del Partido Judicial.
Desde el Colegio de Abogados podemos decir que los letrados que ejercemos en Sueca y conocemos al Magistrado sabemos de su dedicación a la causa de la igualdad, a que con escasos medios materiales y humanos, se desvive por hacer un poco más llevadero el dolor de las víctimas de violencia de género, para que en todo el doloroso proceso se sientan cómodas, arropadas, protegidas y, ante todo, seguras, por ayudar a que las mujeres se valoren como mujeres y a que digan basta ya a situaciones de dominio machista. Por este motivo se le propuso como candidato a los premios Derechos Humanos de la Abogacía, este año dedicados a la igualdad.
Como indicábamos en esa candidatura y ahora reiteramos, suele ser el propio Magistrado el que muchas veces llama personalmente al Letrado de guardia antes de las 9 de la mañana para indicarle que tiene una víctima citada a fin de poder comenzar lo antes posible y poner en marcha todo el engranaje. No hay una sala de víctimas pero el Magistrado tiene claras las prioridades y utiliza la sala multiusos en la que celebra juicios como sala de víctimas. Las declaraciones se toman en el despacho del Juez, la víctima es tratada con un cuidado exquisito, no se les da prisas, se deja que lloren, que se tomen su tiempo. Mientras una víctima declara no hay nada más importante y eso lo percibe la propia víctima.
José Luis Mendoza es un claro ejemplo de la lucha por la igualdad, por los derechos de esa gran cantidad de mujeres anónimas, maltratadas, una lucha diaria y no por invisible no menos necesaria. Es la lucha que llega y se siente al margen de los medios, de las redes sociales o de la televisión, la efectiva. La sonrisa, los ojos de esperanza y las gracias al final de ese largo día son las recompensas que se reciben por un trabajo que no parece tal, sino una participación voluntaria y comprometida en una causa, la de la igualdad desde la lucha contra la lacra que es la violencia de género.
Que ahora ese trabajo sea reconocido y se visibilice y haga público a través del premio otorgado por la Diputación de Valencia es algo merecido.
Por eso, desde el Colegio de Abogados de Sueca únicamente podemos decirte, ENHORABUENA JOSE LUIS.