Este matí en el Congrés dels Diputats i amb l’abstenció de Unidos Podemos i Bildu s’ha aprovat el Pacte d’Estat contra la violència masclista. El gros de mesures ja van ser aprovades per la Comissió d’Igualtat el passat mes de juliol.
Conforme al primer dels seus articles i d’acord amb el denominat Conveni d’Istanbul que Espanya va ratificar en 2014, es considerarà violència contra la dona la que implique danys o patiments de naturalesa física, sexual, psicològica o económica.
El dit Pacte arreplega 213 mesures de prevenció, assistència i protecció de les víctimes i dels seus fills, dels òrfens i també de les mares de menors assassinats, que també tenen la consideració de víctimes i tindran dret a ajudes. També es protegix a les víctimes de tracta i matrimonis forçats.
Sense perjuí de realitzar i oferir-vos més avant un estudi més detallat, una de les novetats és que s’han canviat determinats criteris per a poder incloure víctimes encara que estes no hagen interposat encara denúncia a fi de garantir la seua seguretat i la dels seus fills. A este efecte caldrà ajustar-se als informes dels servicis socials o d’atenció primària
Les mesures de prevenció es contemplen ja des del col·legi, apostant per l’educació. A este efecte, es reforcen i amplien en tots els nivells educatius el foment dels valors igualitaris i la prevenció del masclisme i de les conductes violentes, formant per a això al professorat.
Es van a tornar competències als Ajuntaments en promoció de la igualtat i violència de gènere, es preveu la creació d’unitats de suport local interdisciplinari que acompanyen, ajuden i protegisquen a les víctimes de manera permanent i es creguen protocols e l’atenció primària sanitària i en les urgències perquè els metges contribuïsquen a detectar possibles víctimes davant dels primers abusos.
Entre les mesures de protecció destacades es troba la de no atorgar la custòdia compartida a pares maltratadores, ni tan sols de manera provisional, quan hi haja en marxa un procediment penal amb orde d’allunyament; la de suspendre el règim de visites a fills menors quan estos presencien o patisquen manifestacions de violència; la de prohibir que els menors vagen a presó a veure el pare condemnat; modificar la legislació per a protegir a les víctimes que es troben incurses en situacions de sostracció internacional de menors; o la creació d’equips psicosocials especialitzats en violència de gènere.
Pel que fa a l’àmbit judicial penal es destaca la supressió d’atenuants per al maltratador com la confessió o reparació del dany. També s’aposta per no considerar delicte lleu les injúries i calúmnies en les xarxes socials.
EL CONGRESO DE LOS DIPUTADOS APRUEBA EL PACTO DE ESTADO CONTRA LA VIOLENCIA MACHISTA
Esta mañana en el Congreso de los Diputados y con la abstención de Unidos Podemos y Bildu se ha aprobado el Pacto de Estado contra la violencia machista y cuyo grueso de medidas ya fueron aprobadas por la Comisión de Igualdad el pasado mes de julio.
Conforme al primero de sus artículos y de acuerdo con el denominado Convenio de Estambul que España ratificó en 2014, se considerará violencia contra la mujer la que implique daños o sufrimientos de naturaleza física, sexual, psicológica o económica.
Dicho Pacto recoge 213 medidas de prevención, asistencia y protección de las víctimas y de sus hijos, de los huérfanos y también de las madres de menores asesinados, que también tienen la consideración de víctimas y tendrán derecho a ayudas. También se protege a las víctimas de trata y matrimonios forzados
Sin perjuicio de realizar y ofreceros más adelante un estudio más detallado, una de las novedades es que se han cambiado determinados criterios para poder incluir a víctimas aún cuando estas no hayan interpuesto todavía denuncia con el fin de garantizar su seguridad y la de sus hijos. A tal efecto se atenderá a los informes de los servicios sociales o de atención primaria.
Las medidas de prevención se contemplan ya desde el colegio, apostando por la educación. A tal efecto, se refuerzan y amplían en todos los niveles educativos el fomento de los valores igualitarios y la prevención del machismo y de las conductas violentas, formando para ello al profesorado.
Se van a devolver competencias a los Ayuntamientos en promoción de la igualdad y violencia de género, se prevé la creación de unidades de apoyo local interdisciplinares que acompañen, ayuden y protejan a las víctimas de manera permanente y se crean protocolos e la atención primaria sanitaria y en las urgencias para que los médicos contribuyan a detectar a posibles víctimas ante los primeros abusos.
Entre las medidas de protección destacadas se encuentra la de no otorgar la custodia compartida a padres maltratadores, ni siquiera de modo provisional, cuando haya en marcha un procedimiento penal con orden de alejamiento; la de suspender el régimen de visitas a hijos menores cuando estos presencien o sufran manifestaciones de violencia; la de prohibir que los menores vayan a prisión a ver al padre condenado; modificar la legislación para proteger a las víctimas que se hallen incursas en situaciones de sustracción internacional de menores; o la creación de equipos psicosociales especializados en violencia de género.
En lo que respecta al ámbito judicial penal se destaca la supresión de atenuantes para el maltratador como la confesión o reparación del daño. También se apuesta por no considerar delito leve las injurias y calumnias en las redes sociales.