La competència autonòmica sobre legislació civil, després de vint-i-cinc anys de lluita i reivindicació, pareix que està en punt mort. Joan Maria Tamarit i Palacios
En el DOGV núm. 8186 de 07.12.2017 ha sigut publicat el DECRET 194/2017, de 5 de desembre, del Consell, pel qual s’anomena a Joan Tamarit i Palacios Secretari del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana.
JOAN TAMARIT I PALACIOS és Llicenciat en Dret per la Universitat de València (promoció 1976-1981) i ha exercit com a advocat per compte propi des de finals de 1981. Es va col·legiar en l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Sueca com a col·legiat exercent el 14 de febrer de 1982. A més d’haver pertangut al servici del Torn d’Ofici (civil, penal, administratiu, social i de violència sobre la dona) i d’Assistència al Detingut del Col·legi d’Advocats de Sueca des de l’1 de gener de 1983 fins a 10 octubre de 2017, va ser professor associat de Dret Civil, en la Facultat de Dret de València, en els cursos 1995 a 2002.
La seua participació en l’advocacia institucional ha sigut activa pràcticament des de l’inici de la seua carrera professional. Va ostentar el càrrec de Secretari de la Junta de Govern del Col·legi d’Advocats de Sueca durant 20 anys (1987 a 2007) i el de Degà durant altres 9 (2007 a 2016). En este mateix període ha ostentat la condició de Conseller del Consell General de l’Advocacia Espanyola. També ha sigut Conseller del Consell Valencià de Col·legis d’Advocats durant 14 anys, en dos etapes (de 1999 a 2001 i de 2004 a 2016) i membre de la Comissió Permanent, amb el càrrec de tresorer d’este organisme, des de 2011 a 2016.
Ferm defensor i propulsor de la recuperació del Dret Civil Valencià, ha sigut membre de l’Observatori de Dret Civil Valencià (2002 a 2015) i vocal de la Comissió Codificadora Civil Valenciana (des de 2015), participant en nombroses ponències, conferències i taules redones sobre este tema.
Podria explicar-nos que és el Consell Jurídic Consultiu i com funciona?
Com el seu propi nom indica és un òrgan consultiu creat per la Llei 10/1994, de 19 de desembre, que es limita a emetre opinions fundades en dret -dictàmens- no vinculants per a l’administració autonòmica en, entre altres qüestions, projectes de lleis, decrets, reglaments, reclamacions de responsabilitat patrimonial superiors a 15.000 euros, subvencions … Enguany i durant els tres primers trimestres la majoria de les consultes han vingut referides a reclamacions de responsabilitat patrimonial(54%), seguides ja molt de lluny per les consultes sobre reglaments (26,4%).
Quant al seu funcionament és relativament senzill. Quan una consulta entra en el Consell per a dictamen es trasllada als lletrats assessors i als Consellers designats ponents, els quals emeten la seua proposta de dictamen que s’eleva al Ple, on es debat i es decideix el sentit del dictamen. El Ple el constitueixen els 6 consellers amb dret de vot (inclosa la Presidenta, que té vot de qualitat), els denominats consellers nats (expresidents de la Generalitat, amb veu però sense vot) i el Secretari (també amb veu però sense vot) .
I la seua funció com a Secretari d’este òrgan?
Igual que els secretaris de qualsevol altre organisme públic, ostenta la fe pública i el seu treball és sobretot organitzatiu. No elabora dictàmens ni té dret de vot sobre els quals es debat en el Ple, encara que sí que té veu i pot manifestar la seua opinió.
Qui l’ha designat?
La meua designació com a persona titular de la secretària general d’este órgan l’ha fet el Consell de la Generalitat a proposta de la Presidenta del Consell Jurídic Consultiu, Sra. Margarita Soler. És un càrrec que no té una duració determinada sinó que depén de la confiança de la Presidenta.
¿Així que podria ser un càrrec de breu duració?
Breu o llarg, depén com he dit de la Presidència. En qualsevol cas em sembla una experiència més i totalment nova en la meua vida professional i la meta que m’he plantejat és poder estar a gust fent el meu treball. A pesar de no ser vinculants els dictàmens del Consell, este òrgan té per fi millorar la qualitat legislativa i intentar que es complesca la legalitat i són eixos objectius els que m’han motivat per a acceptar el càrrec.
Qué pot dir de la seua experiència com a docent?
Va ser relativament breu, perquè únicament vaig treballar com a professor associat des de 1995 fins a 2002. De la meua etapa com a docent en la Facultat de Dret de la Universitat de València guarde un grat record i em sent especialment orgullós. Res hi ha més satisfactori per a un professor que els alumnes reconeguen, al cap dels anys, el teu treball i que parlen bé de tu, com he pogut comprovar ara amb motiu del meu nomenament com a Secretari del Consell Jurídic Consultiu.
Definisca’s en dos paraules:
Valencianista i demòcrata.
El valencianisme, com a qüestió ideològica, se’l planteja l’any 1976, quan se’n va a estudiar a València la carrera de Dret, als 17 anys, i fins hui. La seua condició de demòcrata la descobreix al mateix temps (és l’època final del franquisme i de la transició a la democràcia).
Què el va dur a convertir-se en un dels defensors del Dret civil valencià?
L’any 1991 el Col·legi d’Advocats de Sueca complia 150 anys des de la seua fundació i decidírem dur a terme diversos actes per a celebrar-ho. Dos coneguts meus, professors universitaris d’Història, em van parlar de l’existència en l’Arxiu Municipal de Sueca d’un manuscrit que era un formulari procesaldel segle XVII del que se servien els advocats de l’època foral per a la redacció d’escrits. Vaig considerar que podria ser una bona idea per a celebrar l’efemèride la seua publicació i així ho vaig proposar i es va acceptar pel Col·legi.
Vaig ser l’encarregat de redactar el pròleg. En ell venia a dir que era un formulari que podia continuar tenint interés actualment, encara que es referira a un dret fossilitzat com és el Dret foral. El llavors Registrador de la Propietat de Sueca, Enric Solà, a qui doní a llegir el pròleg, va objectar que no era un Dret tan fossilitzat, sinó que encara era viu i que encara apareixien en inscripcions registrals referències a algunes institucions del Dret foral, com la fadiga o el lluïsme.
Segurament eixes paraules van quedar en el meu subconscient i es van despertar una vegada finalitzats els actes, quan uns mesos després, ja en 1992, vaig començar a donar forma a la idea que el poble valencià, igual que estava lluitant per la normalització lingüística i cultural, també havia de fer-ho per les seues lleis pròpies, les que havia perdut amb el Decret de Nova Planta de Felip V. És cert que a partir de l’Estatut d’Autonomia ja s’han promulgat lleis per la Comunitat Valenciana que constituïxen dret propi. Però el Dret per excel·lència, el que regula les relacions entre persones, el Civil, va quedar en via morta amb la supressió dels Furs i jo entenia que l’Estatut d’Autonomia ens permetia gaudir del nostre Dret civil propi, és a dir, de la competència per a aprovar lleis civils de què gaudixen les Comunitats que tenien compilat el seu Dret civil quan es va aprovar la Constitució, cosa que no ocorria amb el Dret valencià perquè després de la seua derogació en 1707 no ens va ser restituït.
Així, a l’abril de 1992, a instància meua, el Col·legi d’Advocats de Sueca va aprovar un Manifiest pel Dret Civil Valencià, amb la finalitat d’iniciar el camí per a sentar les bases que ens pogueren portar a la consecució del nostre propi Dret civil i va decidir patrocinar la creació d’una comissió d’experts juristes que s’encarregara de confeccionar una Compilació de Dret Civil que posara al dia nostre històric dret.
I quin fou el resultat?
Va haver-hi un segon manifest per part de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de València, articles en premsa reivindicant el nostre Dret, però el Tribunal Constitucional va rebaixar les nostres aspiracions al dictar una sentència eixe mateix any 1992 en la que concloïa que la Generalitat Valenciana sí que podia legislar sobre Dret civil però únicament sobre la base del dret consuetudinari que seguira vigent, la qual cosa al meu parer era el mateix que dir que té competència legislativa civil per a legislar sobre el no res.
Així que calgué esperar a la reforma de l’Estatut d’Autonomia de 2006 que va aclarir la qüestió de la competència autonòmica per a permetre legislar més enllà de les institucions consuetudinàries (herbatges, espigoleig, alguns aprofitaments pesquers l’àmbit de l’Albufera i altres qüestions agràries) que és l’única cosa que havia reconegut el TC.
La primera llei civil aprovada va ser la del règim econòmic matrimonial valencià, que desgraciadament acabà davant del Constitucional per una falta d’enteniment entre l’administració autonòmica i l’estatal, primant l’interés polític sobre els interessos del poble valencià. Encara que en la Comissió Bil·lateral el Govern va limitar la seua discrepància a únicament onze articles, que perfectament podien no estar en la Llei, i a pesar que posteriorment les Corts autonòmiques, en virtut d’un posterior pacte amb el Govern, els van derogar, el recurs va seguir avant i el Tribunal Constitucional acabà declarant la inconstitucionalitat de tota la llei, inclús la d’eixos 11 articles que ja havien sigut derogats i, a pesar de ser extemporani, respecte dels altres perquè tenien, diu el TC, connexió amb els 11 derogats. La sentència no va ser unànime, ja que va haver-hi un vot particular en contra.
Lògicament després d’eixa declaració d’inconstitucionalitat es va produir la de les altres Lleis civils aprovades per les Corts valencianes, com la Llei sobre fills i filles els progenitors de la qual no conviuen.
Conclusió: la competència autonòmica sobre legislació civil, després de vint-i-cinc anys de lluita i reivindicació, pareix que està en punt mort.
Parlem ara de l’advocat. 36 anys d’exercici que curiosament coincidixen amb el seu número de col·legiat en l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Sueca. Creu que s’han produït grans canvis en la professió en estos anys?
Evidentment s’han produït importants canvis derivats dels avanços tecnològics. Hem passat de les màquines d’escriure amb paper còpia als ordinadors. Dels volums recopilatoris de sentències on buscar la jurisprudència a les bases de dades. S’ha incrementat el nombre d’advocats. S’han produït profundes reformes legislatives en l’àmbit processal. S’ha canviat la relació entre jutges i advocats.
I el Col·legi d’Advocats també ha canviat en este temps?
Sí, evidentment, ha canviat i molt. Ara hi ha major control de la gestió i es treballa de mode més rigorós. S’ha incrementat notablement el tipus de servicis i actuacions, així com el cens de lletrats. Encara que puga resultar estrany si pensem en els grans col·legis, fins fa poc nosaltres no teníem ni seu col·legial. El Degà exercia en el seu despatx i jo, com a Secretari, en el meu propi. Només es disposava d’una xicoteta dependència en la seu dels jutjats on es validaven els poders, hi havia unes quantes togues i es feien fotocòpies. Era molt difícil innovar. Ni tan sols es tenien empleats. Quan vaig començar a exercir de Secretari els advocats majors consideraven que el Col·legi no podia hipotecar-se.
Una curiositat en esta evolució que segurament els jóvens desconeixen. Abans, se sol·licitava la designació d’Advocat d’ofici davant del Jutge, que traslladava la petició al Col·legi. L’advocat designat presentava la demanda de declaració de pobresa i els demandats eren el futur demandat i l’Advocat de l’Estat, que defenia els interessos de la Hisenda Pública. I mentre no es resolia este procediment no s’iniciava el plet per al qual el ciutadà havia sol·licitat la declaració de pobresa. Molt distint per descomptat a com funciona ara el torn d’ofici.
En el DOGV nº 8186 de 07.12.2017 ha sido publicado el DECRETO 194/2017, de 5 de diciembre, del Consell, por el cual se nombra a Joan Tamarit i Palacios secretario del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana.
JOAN TAMARIT I PALACIOS es Licenciado en Derecho por la Universitat de València (promoción 1976-1981) y ha ejercido como abogado por cuenta propia desde finales de 1981. Se colegió en el Ilustre Colgio de Abogados de Sueca como colegiado ejerciente el 14 de febrero de 1982. Además de haber pertenecido al servicio del Turno de Oficio (civil, penal, administrativo, social y de violencia sobre la mujer) y de Asistencia al Detenido del Colegio de Abogados de Sueca desde el 1 de enero de 1983 hasta 10 octubre de 2017, fue profesor asociado de Derecho Civil, en la Facultad de Derecho de Valencia, en los cursos 1995 a 2002.
Su participación en la abogacía institucional ha sido activa prácticamente desde el inicio de su carrera profesional. Ostentó el cargo de Secretario de la Junta de Gobierno del Colegio de Abogados de Sueca durante 20 años (1987 a 2007) y el de Decano durante otros 9 (2007 a 2016). En este mismo periodo ha ostentado la condición de Consejero del Consejo General de la Abogacía Española. También ha sido Consejero del Consejo Valenciano de Colegios de Abogados durante 14 años, en dos etapas (de 1999 a 2001 y de 2004 a 2016) y miembro de la Comisión Permanente, con el cargo de tesorero, de este organismo, desde 2011 a 2016.
Firme defensor y propulsor de la recuperación del derecho civil valenciano, ha sido miembro del Observatorio de Derecho Civil Valenciano (2002 a 2015) y vocal de la Comisión Codificadora Civil Valenciana (desde 2015), participando en numerosas ponencias, conferencias y mesas redondas sobre este tema.
¿Podría explicarnos que es el Consejo Jurídico Consultivo y cómo funciona?
Como su propio nombre indica es un órgano consultivo creado por la Ley 10/1994, de 19 de diciembre, que se limita a emitir opiniones fundadas en derecho –dictámenes- no vinculantes para la administración autonómica en, entre otras cuestiones, proyectos de leyes, decretos, reglamentos, reclamaciones patrimoniales superiores a 15.000 euros, subvenciones … En este año y durante los tres primeros trimestres la mayoría de las consultas han venido referidas a reclamaciones patrimoniales (54%), seguidas ya muy de lejos por las consultas sobre reglamentos (26,4%).
En cuanto a su funcionamiento es relativamente sencillo. Cuando una consulta entra en el Consell para dictamen se traslada a los letrados asesores y a los Consejeros designados ponentes, quienes emiten su propuesta de dictamen que se eleva al Pleno, donde se debate y se decide el sentido del dictamen. El Pleno lo constituyen los 6 consellers con derecho a voto (incluida la Presidenta, que tiene voto de calidad), los denominados consellers natos (expresidentes de la Generalitat, con voz pero sin voto) y el Secretario (también con voz pero sin voto).
¿Y su función como Secretario de este órgano?
Al igual que los secretarios de cualquier otro organismo público, ostenta la fe pública y su trabajo es sobre todo organizativo. No elabora dictámenes ni tiene derecho a voto sobre los que se debaten en el Pleno, aunque sí tiene voz y puede manifestar su opinión.
¿Quién le ha elegido?
Mi designación como persona titular de la Secretaria General de este órganolo ha sido por el Consell de la Generalitat a propuesta de la Presidenta del Consell Jurídic Consultiu, Dª. Margarita Soler. Es un cargo que no tiene una duración determinada sino que depende de la confianza de la Presidenta.
¿Entonces, podría ser un cargo breve?
Breve o largo, depende como he dicho de la Presidencia. En cualquier caso me parece una experiencia más y totalmente nueva en mi vida profesional y la meta que me he planteado es poder estar a gusto haciendo mi trabajo. Pese a no ser vinculantes los dictámenes del Consell, este órgano tiene por fin mejorar la calidad legislativa e intentar que se cumpla la legalidad y son esos objetivos los que me han motivado para aceptar el cargo.
¿Qué puede decir de su experiencia como docente?
Fue relativamente breve, pues únicamente trabajé como profesor asociado desde 1995 hasta 2002. De mi etapa como docente en la Facultad de Derecho de la Universidad de Valencia guardo un grato recuerdo y me siento especialmente orgulloso. Nada hay más satisfactorio para un profesor que los alumnos reconozcan, al cabo de los años, tu trabajo y que hablen bien de ti, como he podido comprobar ahora con motivo de mi nombramiento como Secretario del Consell Jurídic Consultiu.
Defínase en dos palabras:
Valencianista y demócrata.
El valencianismo, como cuestión ideológica, se lo plantea en el año 1976, cuando se va a estudiar a Valencia la carrera de Derecho, a los 17 años, y hasta hoy. Su condición de demócrata la descubre al mismo tiempo (es la época final del franquismo y de la transición a la democracia).
¿Qué le llevó a convertirse en uno de los defensores del derecho civil valenciano?
En el año 1991 el Colegio de Abogados de Sueca cumplía 150 años desde su fundación y decidimos llevar a cabo diversos actos para celebrarlo. Dos conocidos míos, profesores universitarios de Historia, me hablaron de la existencia en el Archivo Municipal de Sueca de un manuscrito que era un formulario procesaldel siglo XVII del que se servíanlos abogados de la época foralpara la redacción de escritos. Consideré que podría ser una buena idea para celebrar la efeméride su publicación y así lo propuse y se aceptó por el Colegio.
Fui el encargado de redactar el prólogo. En él venía a decir que era un formulario que podía seguir teniendo interés actualmente, aunque se refiriera a un derecho “fosilizado” como es el derecho foral. El entonces Registrador de la Propiedad de Sueca, Enric Solá, al que di a leer el prólogo, objetó que no era un Derecho tan fosilizado, sino que todavía estaba vivo y que aún aparecían en inscripciones registrales referencias a algunas instituciones del Derecho foral, como la fadiga o el lluïsme.
Seguramente esas palabras quedaron en mi subconsciente y se despertaron una vez finalizados los actos, cuando unos meses después, ya en 1992, empecé a dar forma a la idea de que el pueblo valenciano, al igual que estaba luchando por la normalización lingüística y cultural, también debía hacerlo por sus leyes propias, las que había perdido con el Decreto de Nueva Planta de Felipe V. Es cierto que a partir del Estatuto de Autonomía ya se han promulgado leyes por la Comunidad Valenciana que constituyen derecho propio. Pero el derecho por excelencia, el que regula las relaciones entre personas, el Civil, quedó en vía muerta con la supresión dels Furs y yo entendía que el Estatuto de Autonomía nos permitía gozar de nuestro derecho civil propio, es decir, de la competencia para aprobar leyes civiles de la que gozan las Comunidades que tenían compilado su Derecho civil cuando se aprobó la Constitución, cosa que no ocurría con el Derecho valenciano porque tras su derogación en 1707 no nos fue restituido.
Así, en abril de 1992, a instancia mía, el Colegio de Abogados de Sueca aprobó un “Manifiesto por el Derecho Civil Valenciano”, con la finalidad de iniciar el camino para sentar las bases que nos pudieran llevar a la consecución de nuestro propio derecho civil y decidió patrocinar la creación de una comisión de expertos juristas que se encargara de confeccionar una Compilación de Derecho Civil que pusiera al día nuestro histórico derecho.
¿Y cual fue el resultado?
Hubo un segundo manifiesto por parte del Ilustre Colegio de Abogados de Valencia, artículos en prensa reivindicando nuestro derecho, pero el Tribunal Constitucional rebajó nuestras aspiraciones al dictar una sentencia ese mismo año 1992 en la que concluía que la Generalitat Valenciana sí que podía legislar sobre Derecho civil pero únicamente sobre la base del derecho consuetudinario que siguiera vigente, lo que en mi opinión era lo mismo que decir que tiene competencia legislativa civil para legislar sobre nada.
Así que hubo que esperar a la reforma del Estatuto de Autonomía de 2006 que clarificó la cuestión de la competencia autonómica para permitir legislar más allá de las instituciones consuetudinarias (herbajes, espigueo, algo en relación al ámbito pesquero de la Albufera y otras cuestiones agrarias) que es lo único que había reconocido el TC.
La primera ley civil aprobada fue la del régimen económico matrimonial valenciano, que desgraciadamente acabó ante el Constitucional por una falta de entendimiento entre la administración autonómica y la estatal, primando el interés político sobre los intereses del pueblo valenciano. Aunque en la Comisión Bilateral el Gobierno limitó su discrepancia a únicamente once artículos, que perfectamente podían no estar en la Ley, y pese a que posteriormente las Cortes autonómicas, en virtud de un posterior pacto con el Gobierno, los derogaron, el recurso siguió adelante y el Tribunal Constitucional acabó declarando la inconstitucionalidad de toda la ley, incluso la de esos 11 artículos que ya habían sido derogados y, pese a ser extemporáneo, respecto de los otros porque tenían, dice el TC, conexión con los 11 derogados. La sentencia no fue unánime, ya que hubo un voto particular en contra.
Lógicamente después de esa declaración de inconstitucionalidad se produjo la de las otras Leyes civiles aprobadas por las Cortes valencianas, como la Ley sobre hijos e hijas cuyos progenitores no conviven.
Conclusión: la competencia autonómica sobre legislación civil, tras veinticinco años de lucha y reivindicación, parece que está en punto muerto.
Hablemos ahora del abogado. 36 años de ejercicio que curiosamente coinciden con su número de colegiado en el Ilustre Colegio de Abogados de Sueca. ¿Cree que se han producido grandes cambios en la profesión en estos años?
Evidentemente se han producido importantes cambios derivados de los avances tecnológicos. Hemos pasado de las máquinas de escribir con papel copia a los ordenadores. De los volúmenes recopilatorios de sentencias donde buscar la jurisprudencia a las bases de datos. Se ha incrementado el número de abogados. Se han producido profundas reformas legislativas en el ámbito procesal. Se ha cambiado la relación entre jueces y abogados.
Y el Colegio de Abogados ¿también ha cambiado en este tiempo?
Sí, evidentemente, ha cambiado y mucho. Ahora hay mayor control de la gestión y se trabaja de modo más riguroso. Se ha incrementado notablemente el tipo de servicios y actuaciones, así como el censo de letrados. Aunque pueda resultar extraño si pensamos en los grandes colegios, hasta hace poco nosotros no teníamos ni sede colegial. El Decano ejercía en su despacho y yo, como Secretario, en el mío propio. Solo se disponía de un pequeño cuarto en la sede de los juzgados donde se bastanteaban los poderes, había unas cuantas togas y se hacían fotocopias. Era muy difícil innovar. Ni siquiera se tenían empleados. Cuando comencé a ejercer de Secretario los abogados mayores consideraban que el Colegio no podía hipotecarse.
Una curiosidad en esta evolución que seguramente los jóvenes desconocen. Antes, se solicitaba la designación de Abogado de oficio ante el Juez, que trasladaba la petición al Colegio. El abogado designado presentaba la demanda de pobreza y los demandados eran el futuro demandado y el Abogado del Estado, que defendía los intereses de la Hacienda Pública. Y mientras no se resolvía este procedimiento no se iniciaba el pleito para el cual el ciudadano había solicitado la declaración de pobreza. Muy distinto desde luego a cómo funciona ahora el turno de oficio.