“I SI LES LLEIS SOBRE DRETS HUMANS ENS IMPEDIXEN FER-HO, LLAVORS HAUREM DE CANVIAR EIXES LLEIS PER A PODER FER-HO”. THERESA. MAY
EN QUE MOMENT SE’N VA A CREUAR LA PRIMA ESBOSSA ROJA?
VOS DEIXE UNA NOTÍCIA PER A REFLEXIONAR
MAY ES PLANTEJA CANVIAR LLEIS DE «DRETS HUMANS” PER A COMBATRE EL TERRORISME»
La primera ministra britànica, Theresa May, ha dit que modificarà totes les lleis que faça falta, incloses les que versen sobre la protecció i defensa dels Drets Humans, per a combatre l’amenaça terrorista.
En este sentit, ha promés «fer més per a restringir la llibertat i els moviments dels sospitosos de terrorisme quan hi haja suficients evidències per a saber que representen una amenaça, però no suficients evidències per a procesarlos”.
També s’ha referit a mesures com “augmentar les penes de presó per a les persones que hagen sigut condemnades per delictes de terrorisme i a fer que siga més fàcil deportar sospitosos estrangers als seus propis països”.
“I si les lleis sobre Drets Humans ens impedixen fer-ho, llavors haurem de canviar eixes lleis per a poder fer-ho”
Segons el programa electoral de May, el Partit Conservador no es planteja abandonar la Convenció Europea de Drets Humans mentres dure el procés d’eixida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) , però preveu “considerar un marc legal propi de drets humans una vegada concloga el procés” del «brexit».
Els drets humans són drets inherents a tots els sers humans, sense distinció alguna de nacionalitat, lloc de residència, sexe, origen nacional o ètnic, color, religió, llengua, o qualsevol altra condició. Tots tenim els mateixos drets humans, sense cap discriminació. Estos drets són interrelacionats, interdependents i indivisibles.
El dret internacional dels drets humans establix les obligacions que tenen els governs de prendre mesures en determinades situacions, o d’abstindre’s d’actuar de determinada forma en altres, a fi de promoure i protegir els drets humans i les llibertats fonamentals dels individus o grups.
Fins ara, el principi de la universalitat dels drets humans era la pedra angular del dret internacional dels drets humans. Tots els Estats tenien i tenen el deure, independentment dels seus sistemes polítics, econòmics i culturals, de promoure i protegir tots els drets humans i les llibertats fonamentals.
També teníem clar que es tractava d’uns drets inalienables (no han de suprimir-se, excepte en determinades situacions i segons les degudes garanties processals) i que incloïen tant drets com obligacions. Els Estats assumixen les obligacions i els deures, en virtut del dret internacional, de respectar, protegir i realitzar els drets humans.
L’obligació de respectar-los significa que els Estats han d’abstindre’s d’interferir en el gaudi dels drets humans, o de limitar-los. L’obligació de protegir-los exigix que els Estats impedisquen els abusos dels drets humans contra individus i grups. L’obligació de realitzar-los significa que els Estats han d’adoptar mesures positives per a facilitar el gaudi dels drets humans bàsics.
També fins ara es tenia «més o menys clar» que Estats respectaven eixos drets i quals no i este primer món civilitzat, desenrotllat i poderós a qui pertanyem pareixia haver-se eregido en el garant i defensor d’eixos drets.
Fins ara.
I ara que?
Que suposa la declaració de May?
Podem botar-nos els Drets Humans en cas de possible amenaça terrorista? I si és en altres casos? Es pot destapar la caixa de Pandora?
Que drets seran prioritaris als DD HH? Qui marcarà que amenaces no constitutives de delicte cal perseguir? Ens anem a carregar expeditivament la presumpció d’innocència, el procés just i totes les garanties?
Una cosa és perseguir el terrorisme amb tots els mitjans i instruments necessaris per a això, amb tota l’ajuda i cooperació necessària i una altra distinta pretendre creuar límits.
En el moment en què es permeta als Estats anteposar els seus drets als DD HH universals estos perdran la seua essència i sentit. O no? Per això vos plantege la reflexió. Podeu compartir els vostres comentaris en el Facebook de ICASUECA
EN QUE MOMENTO SE VA A CRUZAR LA DELGADA LINEA ROJA?
OS DEJO UNA NOTICIA PARA REFLEXIONAR
MAY SE PLANTEA CAMBIAR LEYES DE “DERECHOS HUMANOS” PARA COMBATIR EL TERRORISMO
La primera ministra británica, Theresa May, ha dicho que modificará todas las leyes que haga falta, incluidas las que versan sobre la protección y defensa de los Derechos Humanos, para combatir la amenaza terrorista.
En este sentido, ha prometido «hacer más para restringir la libertad y los movimientos de los sospechosos de terrorismo cuando haya suficientes evidencias para saber que representan una amenaza, pero no suficientes evidencias para procesarlos».
También se ha referido a medidas como «aumentar las penas de prisión para las personas que hayan sido condenadas por delitos de terrorismo y a hacer que sea más fácil deportar a sospechosos extranjeros a sus propios países»
«Y si las leyes sobre Derechos Humanos nos impiden hacerlo, entonces tendremos que cambiar esas leyes para poder hacerlo»
Según el programa electoral de May, el Partido Conservador no se plantea abandonar la Convención Europea de Derechos Humanos mientras dure el proceso de salida del Reino Unido de la Unión Europea (UE), pero prevé “considerar un marco legal propio de derechos humanos una vez concluya el proceso” del “brexit”.
Los derechos humanos son derechos inherentes a todos los seres humanos, sin distinción alguna de nacionalidad, lugar de residencia, sexo, origen nacional o étnico, color, religión, lengua, o cualquier otra condición. Todos tenemos los mismos derechos humanos, sin discriminación alguna. Estos derechos son interrelacionados, interdependientes e indivisibles.
El derecho internacional de los derechos humanos establece las obligaciones que tienen los gobiernos de tomar medidas en determinadas situaciones, o de abstenerse de actuar de determinada forma en otras, a fin de promover y proteger los derechos humanos y las libertades fundamentales de los individuos o grupos.
Hasta ahora, el principio de la universalidad de los derechos humanos era la piedra angular del derecho internacional de los derechos humanos. Todos los Estados tenían y tienen el deber, independientemente de sus sistemas políticos, económicos y culturales, de promover y proteger todos los derechos humanos y las libertades fundamentales.
También teníamos claro que se trataba de unos derechos inalienables (no deben suprimirse, salvo en determinadas situaciones y según las debidas garantías procesales) y que incluían tanto derechos como obligaciones.
Los Estados asumen las obligaciones y los deberes, en virtud del derecho internacional, de respetar, proteger y realizar los derechos humanos. La obligación de respetarlos significa que los Estados deben abstenerse de interferir en el disfrute de los derechos humanos, o de limitarlos. La obligación de protegerlos exige que los Estados impidan los abusos de los derechos humanos contra individuos y grupos. La obligación de realizarlos significa que los Estados deben adoptar medidas positivas para facilitar el disfrute de los derechos humanos básicos.
También hasta ahora se tenía “más o menos claro” que Estados respetaban esos derechos y cuales no y este primer mundo civilizado, desarrollado y poderoso al que pertenecemos parecía haberse eregido en el garante y defensor de esos derechos.
Hasta ahora.
Y ahora que?
Que supone la declaración de May?
Podemos saltarnos los Derechos Humanos en caso de posible amenaza terrorista? Y si es en otros casos? Se puede destapar la caja de Pandora? Que derechos van a ser prioritarios a los DD HH?
Quien va a marcar que amenazas no constitutivas de delito hay que perseguir? Nos vamos a cargar de un plumazo la presunción de inocencia, el proceso justo y todas las garantías?
Una cosa es perseguir el terrorismo con todos los medios e instrumentos necesarios para ello, con toda la ayuda y cooperación necesaria y otra distinta pretender cruzar límites. En el momento en que se permita a los Estados anteponer sus derechos a los DD HH universales éstos perderán su esencia y sentido. O no? Por eso os planteo la reflexión.