Els eixos essencials sobre els quals es proposa aqueix Pacte són els següents:
- Dignificació, accessibilitat, transparència i atenció per a una millor qualitat de la Justícia.
- Retribució digna
- Reconeixement, i conseqüent compensació, de totes les actuacions.
- Promoure els acords extrajudicials en detriment de la ligitiositat, incentivant econòmicament la solució extrajudicial.
- Garantir, en tot cas, la corresponent compensació econòmica de les actuacions que hagen de realitzar-se per imperatiu legal o judicial.
- Establir el criteri del SMI enfront del IPREM per a garantir l’accés de la ciutadania al sistema de Justícia Gratuïta.
- Aconseguir criteris equiparables entre les diferents Comissions de l’Administració responsables de la concessió del benefici de justícia gratuïta
- Modernització de la Justícia, finalitzant la implantació dels mitjans telemàtics
- Creació de torns d’ofici especialitzats en matèria de protecció internacional
- Reducció de les càrregues burocràtiques per a la justificació de les actuacions derivades del torn d’ofici.
Estes reivindicacions, que no són noves i que es reiteren contínuament des de l’advocacia institucional, resulten necessàries per a l’exercici del dret a la tutela judicial efectiva i són fruit de la preocupació dels Col·legis de l’Advocacia, els Consells Autonòmics i el seu Consell General per la situació que afronten dia a dia els professionals del Torn d’Ofici i Justícia Gratuïta.
Podeu llegir la notícia completa en el següent enllaç:
https://www.abogacia.es/actualidad/noticias/por-un-pacto-para-mejorar-la-justicia-gratuita-y-el-turno-de-oficio/
Amb tot, no seria de justícia no reconéixer els grans avanços que en matèria de torn d’ofici i assistència jurídica gratuïta s’han aconseguit a la Comunitat Valenciana des de l’any 2016 fins hui, gràcies a les reivindicacions formulades des del CVCA, òrgan representatiu dels 8 Col·legis de l’Advocacia de la Comunitat Valenciana i el reconeixement per part de la Conselleria de Justícia d’aqueixes reivindicacions, el que ha suposat que en l’actualitat els professionals de l’advocacia d’aquesta Comunitat estiguem al capdavant en retribucions, que se’ns hagen simplificat les càrregues burocràtiques per a justificar les actuacions en el torn o que tinguem una àmplia oferta formativa subvencionada des de la Conselleria de Justícia per a garantir una millor qualitat del servei.
En paraules del Director General de Justícia i Reformes Democràtiques, José Añón, «la justícia gratuïta és un servei públic necessari perquè les persones en una situació especialment vulnerable puguen accedir a la justícia en condicions d’igualtat per a defensar els seus drets i interessos legítims».
Com deiem desde l’advocacía i desde este Col-legi, l’adequada retribució i formació dels professionals que presten aquest servei és necessària perquè eixa igualtat siga efectiva i real i suposa el just reconeixement a la labor prestada per l’advocacia, dignificant un servei indispensable i insubstituïble per a garantir la tutela judicial efectiva. El camí no ha acabat, però avancem per ell i ens sentim orgullosos de la tasca realitzada
Los ejes esenciales sobre los que se propone ese Pacto son los siguientes:
- Dignificación, accesibilidad, transparencia y atención para una mejor calidad de la Justicia.
- Retribución digna
- Reconocimiento, y consecuente compensación, de todas las actuaciones.
- Promover los acuerdos extrajudiciales en detrimento de la litigiosidad, incentivando económicamente la solución extrajudicial.
- Garantizar, en todo caso, la correspondiente compensación económica de las actuaciones que hayan de realizarse por imperativo legal o judicial.
- Establecer el criterio del SMI frente al IPREM para garantizar el acceso de la ciudadanía al sistema de Justicia Gratuita.
- Conseguir criterios equiparables entre las distintas Comisiones de la Administración responsables de la concesión del beneficio de justicia gratuita
- Modernización de la Justicia, finalizando la implantación de ls medios telemáticos
- Creación de turnos de oficio especializados en materia de protección internacional
- Reducción de las cargas burocráticas para la justificación de las actuaciones derivadas del turno de oficio.
Estas reivindicaciones, que no son nuevas y que se reiteran continuamente desde la abogacía institucional, resultan necesarias para el ejercicio del derecho a la tutela judicial efectiva y son fruto de la preocupación de los Colegios de la Abogacía, los Consejos Autonómicos y su Consejo General por la situación que afrontan día a día los profesionales del Turno de Oficio y Justicia Gratuita.
Podéis leer la noticia completa en el siguiente enlace:
https://www.abogacia.es/actualidad/noticias/por-un-pacto-para-mejorar-la-justicia-gratuita-y-el-turno-de-oficio/
Con todo, no sería de justicia no reconocer los grandes avances que en materia de turno de oficio y asistencia jurídica gratuita se han logrado en la Comunidad Valenciana desde el año 2016 hasta hoy, gracias a las reivindicaciones formuladas desde el CVCA, órgano representativo de los 8 Colegios de la Abogacía de la Comunidad Valenciana y el reconocimiento por parte de la Consellería de Justicia de esas reivindicaciones, lo que ha supuesto que en la actualidad los profesionales de la abogacía de esta Comunidad estemos a la cabeza en retribuciones, que se nos hayan simplificado las cargas burocráticas para justificar las actuaciones en el turno o que tengamos una amplia oferta formativa subvencionada desde la Consellería de Justicia para garantizar una mejor cualidad del servicio.
Como dice el Director General de Justicia y Reformas Democráticas, José Añón «la justicia gratuita es un servicio público necesario para que las personas en una situación especialmente vulnerable puedan acceder a la justicia en condiciones de igualdad para defender sus derechos e intereses legítimos». Como decimos desde la abogacía, la adecuada retribución y formación de los profesionales que prestan este servicio es necesaria para que esa igualdad sea efectiva y real y supone el justo reconocimiento a la labor prestada por la abogacía, dignificando un servicio indispensable e insustituible para garantizar la tutela judicial efectiva. El camino no ha terminado, pero avanzamos por él.