LA SENTENCIA DE LA SALA DE LO PENAL DEL TS 420/2018, DE 25 DE SEPTIEMBRE, SIENTA LAS BASES PARA APLICAR AGRAVANTE DE GENERO
Es la primera vez que el Supremo interpreta en qué casos procede apreciar la concurrencia de la agravante introducida en el Código Penal en 2015 para elevar la pena en delitos cometidos por discriminación basada en razones de género, estableciendo que en toda conducta en la que se aprecie una intención de dominación o machismo se agravará la pena aplicando la agravante de género del artículo 22.4 CP.
El Tribunal Supremo ha aplicado la agravante de género para elevar de cinco a seis años y medio de prisión la condena impuesta a un hombre que acuchilló e intentó asfixiar a su pareja.
El hombre estaba casado con otra mujer y mantenía con la víctima una relación sentimental sin convivencia. Las discusiones eran frecuentes debido al carácter celoso y posesivo del hombre. Esa vez, aprovechando que la víctima había ido al baño y creyendo que estaba hablando con otro hombre por móvil, cogió un cuchillo y procedió a “abalanzarse sobre la víctima dándole cuchilladas” mientras manifestaba: “Si no eres mía no eres de nadie”, intentando también asfixiarla.
La Audiencia Provincial de Segovia le había condenado a 8 años de prisión, con las agravantes de abuso de superioridad y de actuar por razones de género y declaró probada una “situación de dependencia de la víctima” dentro de un “ámbito de control”.
El hombre recurrió y el Tribunal Superior de Justicia de Castilla y León no apreció que existiera agravante de género al entender que no habían sido probados el “intento de humillación y ultraje” ni “el deseo de dominación machista” por parte del agresor, rebajando la pena a cinco años.
Ahora el Supremo da la razón a la Fiscalía e incrementa la pena por aplicación de esta agravante, al considerar probado “el intento de dominación del acusado sobre la víctima”, a la que él ve como “un ser incapaz de tomar decisiones sobre los aspectos más personales e íntimos de su vida que pudieran merecer alguna clase de respeto”.
Los hechos detallados que llevan al Supremo a considerar la existencia de esa dominación y desprecio son precisamente que el acusado le quitara el móvil a la víctima «al creer que pudiera estar comunicándose con otro hombre» y su manifestación de que «Si no eres mía, no eres de nadie».
La Sala admite que el hecho de que el acusado tenga una personalidad determinada no justifica por sí misma la aplicación de la agravante de género. “Lo contrario conduciría a sancionar al sujeto por cómo es y no por lo que ha hecho”, señalan los jueces. Pero en este caso, consideran que esa personalidad del acusado, “es solo un elemento más, pues la dominación y el desprecio sobre la mujer, concretamente sobre la que recae la agresión, elementos necesarios para apreciar la agravante, resultan de las características de la conducta ejecutada, tal y como aparece descrita en los hechos probados”.
LA SENTÈNCIA DE LA SALA PENAL DEL TS 420/2018, DE 25 DE SETEMBRE, ASSENTA LES BASES PER A APLICAR AGREUJANT DE GENERE
“SI NO ERES MEUA, NO ERES DE NINGÚ”
És la primera vegada que el Suprem interpreta en quins casos procedix apreciar la concurrència de l’agreujant introduïda en el Codi Penal en 2015 per a elevar la pena en delictes comesos per discriminació basada en raons de gènere, establint que en tota conducta en què s’aprecie una intenció de dominació o masclisme s’agreujarà la pena aplicant l’agreujant de gènere de l’article 22.4 CP.
El Tribunal Suprem ha aplicat l’agreujant de gènere per a elevar de cinc a sis anys i mig de presó la condemna imposada a un home que va apunyalar e intentar asfixiar a la seua parella. L’home era casat amb una altra dona i mantenia amb la víctima una “relació sentimental sense convivencia”. Les discussions eren freqüents a causa del caràcter zelós i possessiu de l’home. Eixa vegada, aprofitant que la víctima havia anat al bany i creient que estava parlant amb un altre home per mòbil, va agafar un ganivet i va procedir a “abalançar-se sobre la víctima donant-li ganivetades” mentres manifestava: “Si no eres meua no eres de ningú”.
L’Audiència Provincial de Segòvia li havia condemnat a 8 anys de presó, amb les agreujants d’abús de superioritat i d’actuar per raons de gènere i va declarar provada una “situació de dependència de la víctima” dins d’un “àmbit de control”.
L’home va recórrer i el Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó no va apreciar que existira agreujant de gènere a l’entendre que no havien sigut provats “l’intent d’humiliació i ultratge” ni “el desig de dominació masclista” per part de l’agressor, rebaixant la pena a cinc anys.
Ara el Suprem dóna la raó a la Fiscalia i incrementa la pena per aplicació d’esta agreujant, al considerar provat l’intent de dominació de l’acusat sobre la víctima, a qui ell veu com “un ser incapaç de prendre decisions sobre els aspectes més personals i íntims de la seua vida que pogueren meréixer alguna classe de respecte”.
Els fets detallats que porten al Suprem a considerar l’existència d’eixa dominació i menyspreu són precisament que l’acusat li llevara el mòbil a la víctima “al creure que poguera estar comunicant-se amb un altre home” i la seua manifestació que “Si no eres meua, no eres de ningú”.
La Sala admet que el fet de que l’acusat tinga una personalitat determinada no justifica per si mateixa l’aplicació de l’agreujant de gènere. “El contrari conduiria a sancionar al subjecte per com és i no pel que ha fet”, assenyalen els jutges. Però en este cas, consideren que eixa personalitat de l’acusat, “és només un element més, perquè la dominació i el menyspreu sobre la dona, concretament sobre la qual recau l’agressió, elements necessaris per a apreciar l’agreujant, resulten de les característiques de la conducta executada, tal com apareix descrita en els fets provats”.