LA JUNTA DE GOVERN DE L’IL·LUSTRE COL·LEGI D’ADVOCATS DE SUECA, QUE JA VA APROVAR PER UNANIMITAT LA SEUA ADHESIÓ Al MANIFEST “PER UN FINANÇAMENT I UNES INVERSIONS JUSTES PER A LA COMUNITAT VALENCIANA”, MANIFESTA EL SEU SUPORT A LES MANIFESTACIONS CONVOCADES PER Al PROPER DISABTE 20 DE NOVEMBRE A VALÈNCIA, CASTELLÓ I ALACANT SOTA EL LEMA “UN POBLE UNIT PER UN FINANÇAMENT JUST” I ANIMA A LA PARTICIPACIÓ.
Dissabte que ve 20 de novembre, a les 6 de la vesprada, València, Castelló i Alacant acolliran manifestacions per un finançament just per a la Comunitat Valenciana. Es tracta d’una iniciativa reivindicatòria impulsada i promoguda pels principals partits polítics PSPV-PSOE, PP, Compromís, Cs i Unides Podem) i agents socials i econòmics de la Comunitat Valenciana (CCOO, UGT i CEV), que tornaran a eixir al carrer units per a clamar per aqueix finançament just.
Esta vegada, aprofitant l’ampli consens cívic, juntament amb la creixent conscienciació dels valencians i valencianes, es pretén que siga una única veu la que s’escolte, la veu del poble valencià sol·licitant un finançament just i la necessitat de reforma del sistema de finançament autonòmic per a acabar amb l’infrafinançament de la Comunitat i exigir que aquesta comunitat deixe de ser la pitjor finançada.
No oblidem que no sols la renda per capita dels valencians és un 12% menor que la mitjana de l’estat espanyol, sinó que a més la Comunitat és un dels territori que més aporta al conjunt.
Al voltant de 1.300 milions d’euros més cada any, que es diu prompte, hauria de rebre la nostra Comunitat per a situar-se en la mitjana espanyola. Si parlem per habitant, cada valencià/a rebrà en 2022, 215 euros menys que la mitjana estatal i 703 euros menys per habitant que la Comunitat més ben finançada, Cantàbria.
Les conseqüències d’aquest infrafinançament són importantíssimes perquè incideixen de manera negativa en el manteniment de serveis públics fonamentals i obliguen a recórrer a l’endeutament, la qual cosa limita la capacitat de portar a terme determinades polítiques públiques o efectuar inversions que afavorisquen a la nostra societat.
En matèria de justícia, amb un finançament just, les coses podrien millorar molt més, fins a aconseguir una justícia de qualitat. En concret, el nostre partit judicial manca de serveis psicosocials, destacament de Fiscalia i punt de trobada familiar, entre moltes altres manques. Serveis tots ells necessaris tant per als professionals de la justícia com per als ciutadans.
Des del Col·legi considerem que la manifestació convocada per al pròxim 20 de novembre és una manera de fer sentir que tota la societat, tot el poble valencià, diu a l’uníson “JA PROU!” a la injusta situació que estem patint sota un model de finançament que porta caducat des de 2014.
Es fa necessari un canvi d’eixe model de finançament. Es demana que s’aprove un model just, que seguisca “un criteri d’equitat” per a garantir a la Comunitat Valenciana un estat de benestar acorde a les circumstàncies i uns serveis públics “justos” que s’equiparen als d’altres comunitats. Es tracta de justícia, no de privilegis.
Per totes estes raons, l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Sueca continua donant suport a les reivindicacions contingudes en el manifest que es va firmar quatre anys arrere i anima a la resta de professionals i entitats pertanyents a l’àmbit jurídic a mostrar també el seu suport i a unir-se a les veus que demanen eixe finançament just.
________________________________________________________________________________________________
El próximo sábado 20 de noviembre, a las 6 de la tarde, Valencia, Castellón y Alicante acogerán sendas manifestaciones por una financiación justa para la Comunidad Valenciana. Se trata de una iniciativa reivindicatoria impulsada y promovida por los principales partidos políticos PSPV-PSOE, PP, Compromís Cs y Unidas Podemos) y agentes sociales y económicos de la Comunitat Valenciana (CCOO, UGT y CEV), que volverán a salir a la calle unidos para clamar por esa financiación justa.
Esta vez, aprovechando el amplio consenso cívico, junto con la creciente concienciación de los valencianos y valencianas, se pretende que sea una única voz la que se escuche, la voz del pueblo valenciano solicitando una financiación justa y la necesidad de reforma del sistema de financiación autonómica para acabar con la infrafinanciación de la Comunidad y exigir que esta comunidad deje de ser la peor financiada.
No olvidemos que no solo la renta per capita de los valencianos es un 12% menor que la media del estado español, sino que además la Comunitat es uno de los territorio que más aporta al conjunto.
Alrededor de 1.300 millones de euros más cada año, que se dice pronto, debería recibir nuestra Comunitat para situarse en la media española. Si hablamos por habitante, cada valenciano/a recibirá en 2022, 215 euros menos que la media estatal y 703 euros menos por habitante que la Comunidad mejor financiada, Cantabria.
Las consecuencias de este infrafinanciamiento son importantísimas porque inciden de manera negativa en el mantenimiento de servicios públicos fundamentales y obligan a recurrir al endeudamiento, lo que limita la capacidad de llevar a término determinadas políticas públicas o efectuar inversiones que favorezcan a nuestra sociedad.
En materia de justicia, con una financiación justa, las cosas podrían mejorar mucho más, hasta conseguir una justicia de calidad. En concreto, nuestro partido judicial carece de servicios psicosociales, destacamento de Fiscalía y punto de encuentro familiar, entre otras muchas carencias. Servicios todos ellos necesarios tanto para los profesionales de la justicia como para los ciudadanos.
Desde el Colegio consideramos que la manifestación convocada para el próximo 20 de noviembre es una manera de hacerse oír y de que toda la sociedad, todo el pueblo valenciano, diga al unísono ¡ya basta! a la injusta situación que estamos padeciendo bajo un modelo de financiación que lleva caducado desde 2014.
Se hace necesario un cambio de ese modelo de financiación. Se pide que se apruebe un modelo justo, que siga “un criterio de equidad” para garantizar en la Comunidad Valenciana un estado de bienestar “acorde a las circunstancias” y unos servicios públicos “justos” que se equiparen a los de otras comunidades. Se trata de justicia, no de privilegios.
Por todas estas razones, el Ilustre Colegio de Abogados de Sueca sigue apoyando las reivindicaciones contenidas en el manifiesto elaborado y anima al resto de profesionales y entidades pertenecientes al ámbito jurídico a mostrar también su apoyo y a unirse a las voces que piden esa financiación justa.